Iulian și pâinea artizanală

Posted on

Pe Iulian l-am „întâlnit” prima dată pe un forum, apoi pe alt forum, apoi la el acasă, într-un sat de la poalele Retezatului, unde s-a mutat cu familia sa frumoasă după ce a plecat din București. Tot la el acasă am gustat incredibil-de-gustoasa-sa pâine, făcută de el da cappo al fine din făină integrală de grâu, de secară, cu semințe și alte minunății, și – ceea ce o face specială – fără drojdie de bere ci cu maia, ‘drojdie naturală’, cum îi spune el. E vorba de o drojdie obținută doar din făină și apă, puse la fermentat – e drojdia pe care o foloseau oamenii din timpuri străvechi ca să facă pâine. În română îi mai spune plămădeală, în franceză – levain, în engleză sourdough și germană Sauerteig și se pot face cu ea nu doar pâine, ci și tot felul de alte produse: pizza, cozonaci, grisine, turte și lipii.

Îl puteți întâlni pe Iulian la târg și veți putea degusta pâine făcută de el. În rest, mai puteți citi pe blogul său – chiar e interesant! Și fiți pe fază pentru când va mai ține workshopuri de făcut pâine, ca și acestea.

One response »

  1. Painea arata minunat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: